Είναι ασφαλές το Φ.Α.;

Είναι ασφαλές το Φυσικό Αέριο;

 Το φυσικό αέριο είναι μια από τις ασφαλέστερες πηγές ενέργειας, καθώς δεν είναι δηλητηριώδες για τον ανθρώπινο οργανισμό, ότι δεν εκρήγνυται και ότι δεν αναφλέγεται εύκολα. Παίρνει φωτιά μόνον όταν η συγκέντρωσή του είναι μεγαλύτερη από 5% και μικρότερη από 15%. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο –και επειδή το φυσικό αέριο είναι άοσμο–, του προσθέτουμε μια χημική ουσία που περιέχει θείο και γι’ αυτό μυρίζει πολύ έντονα σαν κλούβιο αβγό. Έτσι, μπορούμε να το μυρίσουμε όταν η συγκέντρωσή του πλησιάσει το 1%, δηλαδή πολύ πριν υπάρξει κίνδυνος να πάρει φωτιά. Ένα πρόσθετο αίσθημα ασφάλειας προκαλεί το γεγονός ότι το φυσικό αέριο είναι πιο ελαφρύ από τον ατμοσφαιρικό αέρα, οπότε ανεβαίνει ψηλά και διασκορπίζεται. Αν υποψιαστούμε διαρροή, πρέπει τότε να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα.

Το φυσικό αέριο είναι ασφαλές και για έναν ακόμη λόγο: την υψηλή ποιότητα του δικτύου παροχής, τουλάχιστον στη χώρα μας. Αυτό οφείλεται στο ότι το ελληνικό δίκτυο κατασκευάστηκε πρόσφατα, με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ειδικές μελέτες για τη σεισμικότητα της περιοχής μας. Επιπλέον, ελέγχεται από ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα: οι βλάβες εντοπίζονται ταχύτατα και διορθώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Εκτός από όλα αυτά, υπάρχουν και οι αρμόδιοι επιθεωρητές που διενεργούν συνεχείς τεχνικούς ελέγχους.

Το δίκτυο φυσικού αερίου συντηρείται από ειδικευμένο προσωπικό.

Η κίνηση οχημάτων με φυσικό αέριο είναι κι αυτή ιδιαίτερα ασφαλής. Από μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες προέκυψε ότι τα οχήματα με αεριοκίνηση συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων και τραυματισμών κατά το ένα τρίτο. Στην ίδια μελέτη, το ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων ήταν μηδενικό!

Πάντως αυτό που πρέπει όλοι μας να θυμόμαστε είναι ότι το καλύτερο μέτρο ασφάλειας είναι η πρόληψη: η σχολαστική τήρηση των κανονισμών από το τεχνικό προσωπικό και η τακτική συντήρηση των οικιακών συσκευών που λειτουργούν με φυσικό αέριο από εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες.

Οι προδιαγραφές του ελληνικού δικτύου είναι πολύ υψηλές.

Print Friendly Version of this page

Είναι ασφαλές το Φ.Α.;
Μία πρωτοβουλία της Δ.ΕΠ.Α