Φυσικές Ιδιότητες

Φυσικές Ιδιότητες

Είναι ίσως λάθος να μιλάμε για «φυσικό αέριο». Το πιο σωστό θα ήταν να αναφερόμαστε σε «φυσικά αέρια», αφού το μείγμα των υδρογονανθράκων που αποτελούν αυτό το καύσιμο είναι διαφορετικό κάθε φορά, ανάλογα με την περιοχή και το κοίτασμα απ’ όπου προέρχεται. Όμως, όποιες και να είναι οι διαφορές στη σύστασή του, το φυσικό αέριο έχει κάποιες χαρακτηριστικές ιδιότητες:

  • Είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, μέσα στον οποίο διαλύεται. To μικρό του ειδικό βάρος (0,59) το σπρώχνει όλο και πιο ψηλά, τόσο όταν μεταναστεύει μέσα από τους πόρους των πετρωμάτων όσο και όταν είναι ελεύθερο στην ατμόσφαιρα.

  • Δεν διαλύεται στο νερό οπότε και δεν μολύνει τα υπόγεια ύδατα.

  • Είναι άοσμο, γι’ αυτό οι χημικοί προσθέτουν στο φυσικό αέριο μερκαπτάνη, μια ουσία με χαρακτηριστική μυρωδιά αβγού, ώστε να μπορούμε να… μυριστούμε τυχόν διαρροές του. Επίσης, όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε ότι είναι και άγευστο!

  • Το φυσικό αέριο είναι άοσμο, οπότε ,για να το ανιχνεύουμε, του προσθέτουμε μια ουσία που μυρίζει δυσάρεστα.
  • Δεν είναι διαβρωτικό ούτε τοξικό, αν και μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, όπως άλλωστε κάθε αέριο αν εκτοπίσει το οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέουμε (πράγμα πολύ δύσκολο να συμβεί, αφού όπως είπαμε το φυσικό αέριο είναι ελαφρύτερο από τον αέρα).

  • Δεν αναφλέγεται και δεν εκρήγνυται εύκολα. Το όριο αναφλεξιμότητάς του είναι 5-15% αέριο/αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καύση όταν η περιεκτικότητα του αέρα σε φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από αυτά τα ποσοστά.

  • Μια πολύ χρήσιμη ιδιότητα του φυσικού αερίου είναι ότι υγροποιείται στους -162°C (LNG = Liquid Natural Gas = Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) . Με την υγροποίηση, καθώς , δηλαδή, το φυσικό αέριο περνά από την αέρια στην υγρή φάση, ο όγκος του μειώνεται 600 φορές γεγονός που μας επιτρέπει να το αποθηκεύουμε και να το μεταφέρουμε πιο εύκολα.

Η τάση του να ανεβαίνει ψηλά στον αέρα αλλά να μην διαλύεται στο νερό, η έλλειψη τοξικότητας, η δύσκολη αναφλεξιμότητα, κάνουν το φυσικό αέριο ένα καύσιμο ασφαλές στη χρήση αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον.

Το φυσικό αέριο αποθηκεύεται σε υγρή μορφή, κλεισμένο αεροστεγώς.
Το φυσικό αέριο αναφλέγεται μόνο σε ειδικές συνθήκες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly Version of this page

Φυσικές Ιδιότητες
Μία πρωτοβουλία της Δ.ΕΠ.Α