Πώς σχηματίζεται;

Πώς σχηματίζεται;

Με τη φωτοσύνθεση το μικροσκοπικό φυτοπλαγκτόν που πλέει στα νερά των θαλασσών δεσμεύει την ενέργεια του Ήλιου για να τη χρησιμοποιήσει για λογαριασμό του, να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί. Και αυτό κάνει, μέχρι τη στιγμή που θα φαγωθεί από το ζωοπλαγκτόν και πάει λέγοντας, με την ενέργεια να «αλλάζει χέρια» καθώς περνάμε από τον ένα κρίκο της τροφικής αλυσίδας στον άλλον. Πεθαίνοντας οι υδρόβιοι οργανισμοί θάβονται όλο και πιο βαθιά κάτω από τα ιζήματα που κατακάθονται στο βυθό. Με την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης που επικρατούν το εσωτερικό της γης, η οργανική ύλη αποσυντίθεται σχηματίζοντας υδρογονάνθρακες, υγρούς και αέριους, με άλλα λόγια πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Για την ακρίβεια όσο πιο μεγάλη είναι η θερμοκρασία που επικρατεί τόσο περισσότερο φυσικό αέριο παίρνουμε. Το ίδιο συμβαίνει όταν οι οργανισμοί που αποσυντίθενται είναι φυτικοί. Αντίθετα οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες και οι ζωικοί οργανισμοί ευνοούν τη δημιουργία πετρελαίου. Φυσικά αυτή δεν είναι μια διαδικασία που συμβαίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, αντίθετα χρειάζεται εκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Μετά το σχηματισμό του στα βάθη της γης το ελαφρύ φυσικό αέριο αρχίζει το μακρύ μεταναστευτικό ταξίδι του προς την επιφάνεια, όπως υπαγορεύουν οι νόμοι της Φυσικής. Μέσα από τα κενά που έχουν τα πορώδη πετρώματα ανεβαίνει μέχρι να δραπετεύσει στην ατμόσφαιρα ή μέχρι να συναντήσει κάποιο συμπαγές πέτρωμα, να σταματήσει και να σχηματίσει ένα κοίτασμα.

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της μακρόχρονης διαδικασίας του σχηματισμού και του ταξιδιού τους, οι υδρογονάνθρακες κρατούν μέσα τους κλεισμένο ένα μέρος από την ενέργεια του Ήλιου που είχαν αποθηκεύσει οι αρχαίοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, για να την προσφέρουν με την καύση τους σε εμάς, εκατομμύρια χρόνια μετά!


 

Print Friendly Version of this page

Πώς σχηματίζεται;
Ξέρεις ότι... «φυσικό αέριο» (κυρίως μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα) σχηματίζεται και στις χωματερές όπου η οργανική ύλη αποσυντίθεται με τη βοήθεια βακτηρίων;
Μία πρωτοβουλία της Δ.ΕΠ.Α