Πού το βρίσκουμε;

Πού το βρίσκουμε;

Τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο τα έχει η Ρωσία και ακολουθούν το Ιράν, το Κατάρ, το Τουρκμενιστάν, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία. Σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν και σε  άλλες χώρες όπως το Ιράκ, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα και η Αλγερία. Όμως, κάθε τόσο, νέα κοιτάσματα ανακαλύπτονται σε διάφορες γωνιές της Γης ή αναπτύσσονται καινούργιες μέθοδοι που μας βοηθούν να εκμεταλλευόμαστε ακόμα και τα κοιτάσματα εκείνα που κάποτε έμεναν αναξιοποίητα. Έτσι, τελευταία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το φυσικό αέριο που βρίσκεται φυλακισμένο στους πόρους των σχιστολιθικών πετρωμάτων (μέθοδος υδραυλικής διάρρηξης ή ρωγμάτωσης, στα αγγλικά fracking).
Στην αρχή οι άνθρωποι έψαχναν στην επιφάνεια της Γης για να βρουν ενδείξεις για την ύπαρξη φυσικού αερίου (π.χ φλόγες που έμοιαζαν να ξεπηδούν απ'το έδαφος) . Επειδή όμως το φυσικό αέριο σπάνια καταφέρνει να φτάσει μέχρι εκεί, τα περισσότερα κοιτάσματα έμεναν καλά κρυμμένα. Αργότερα οι γεωλόγοι άρχισαν  να αναζητούν ιδιαίτερους σχηματισμούς – όπως τα αντίκλινα, περιοχές όπου τα γεωλογικά στρώματα είναι διπλωμένα και σχηματίζουν αψίδες - μέσα στους οποίους συχνά παγιδεύεται φυσικό αέριο. Με τον καιρό στην υπηρεσία των γεωλόγων μπήκαν διάφορα όργανα και νέες μέθοδοι αναζήτησης, όπως τα τεχνητά σεισμικά κύματα, τα μαγνητόμετρα, τα βαρυτόμετρα και οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις.
Με την τύχη και την τεχνολογία στη διάθεσή μας, νέες κουκίδες έχουν προστεθεί στο χάρτη όπου σημειώνονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου: στην Αρκτική αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στην Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ πρόσφατα γίνεται λόγος και για πλούσια υποθαλάσσια κοιτάσματα νότια της Κρήτης.

Print Friendly Version of this page

Πού το βρίσκουμε;
Μία πρωτοβουλία της Δ.ΕΠ.Α