Το Φ.Α. στην ιστορία

Το Φυσικό Αέριο στην ιστορία

Η χρήση του φυσικού αερίου άρχισε να διαδίδεται τον 19ο αιώνα, όμως οι άνθρωποι γνώριζαν την ύπαρξή του πολύ πιο πριν – στην περιοχή του σημερινού Ιράν ίσως και από το 6000 π.Χ.! Το βέβαιο είναι ότι το χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους ήδη από τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Όσον αφορά την Αρχαία Ελλάδα, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φυσικό αέριο συνδέεται με την άσβεστη φλόγα του Μαντείου των Δελφών. Το αέριο πρέπει να ανέβαινε από τα έγκατα της γης μέσα από κάποια ρωγμή. Ήταν ένα μικρό τοπικό κοίτασμα που σήμερα έχει πια εξαντληθεί.
Ωστόσο, οι πρώτοι που σίγουρα ανακάλυψαν το φυσικό αέριο ήταν οι Κινέζοι τον 9ο αιώνα π.Χ., όταν αναζητούσαν άλμη. Το χρησιμοποίησαν, μάλιστα, για να θερμαίνουν αυτό το αλατούχο νερό και –ύστερα από την εξάτμισή του– να παίρνουν το πολύτιμο αλάτι. Σταδιακά, οι Κινέζοι έφτιαξαν δίκτυα αγωγών από μπαμπού (!) για την εύκολη άντλησή του από βάθος ακόμη και 600 μέτρων. Το 211 π.Χ. έγινε και η πρώτη κινεζική γεώτρηση ειδικά για φυσικό αέριο.
Με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, οι ανθρώπινες ανάγκες σε ενέργεια πολλαπλασιάστηκαν. Οι πρώτες γεωτρήσεις για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου έγιναν στη Βόρεια Αμερική, τη δεκαετία του 1820. Έναν αιώνα αργότερα άρχισε να κατασκευάζεται και το πρώτο μεγάλο δίκτυο μεταφοράς του.
Στις μέρες μας, το φυσικό αέριο έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές πηγές ενέργειας παγκοσμίως. Αιτία είναι η ανακάλυψη νέων μεγάλων κοιτασμάτων, η επινόηση εναλλακτικών μεθόδων εξόρυξής του, αλλά κυρίως το γεγονός ότι είναι ελάχιστα ρυπογόνο. Αυτό έχει τεράστια σημασία σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος είναι συνυφασμένη με το μέλλον της ίδιας της ανθρωπότητας!

Print Friendly Version of this page

Το Φ.Α. στην ιστορία
Μία πρωτοβουλία της Δ.ΕΠ.Α