Το Φυσικό<br/> Αέριο στη ζωή μας

Οι χρήσεις του Φυσικού Αερίου

Οι χρήσεις του φυσικού αερίου είναι πολλές και ποικίλες. Η πιο προφανής είναι η παραγωγή ενέργειας. Εκτός όμως από τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο παράγει και θερμότητα. Μπορεί, επίσης, να συνδυαστεί και με άλλες ενεργειακές πηγές –παραδοσιακές (π.χ. γαιάνθρακας) ή ανανεώσιμες (π.χ. ήλιος)– και να βελτιώσει την απόδοσή τους. Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι η χαμηλή παραγωγή ρύπων, κάτι που συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι βιομηχανικές χρήσεις του φυσικού αερίου, όπως η θέρμανση του νερού και η παραγωγή ατμού, είναι επίσης πολύ σημαντικές. Από το φυσικό αέριο παίρνουμε ακόμη, υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Το υδρογόνο χρησιμοποιείται στην κατεργασία του πετρελαίου και του σιδήρου. Το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται στην ποτοποιία –οι φυσαλίδες που σας «γαργαλάνε» όταν πίνετε αεριούχα ποτά δεν είναι παρά διοξείδιο του άνθρακα– και σε θερμοκήπια, όπου επιταχύνεται η ανάπτυξη των φυτών.

Οι πιο γνωστές χρήσεις του φυσικού αερίου είναι βέβαια οι οικιακές, με πιο σημαντική τη θέρμανση μικρών και μεγάλων χώρων. Υπάρχουν και συσκευές, όπως κουζίνες μαγειρέματος και θερμοσίφωνες, που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Οι συσκευές αυτές, μάλιστα, δεν επηρεάζονται από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος!

 

Το φυσικό αέριο είναι σπουδαία πηγή ενέργειας για οικιακή χρήση.

 

Το φυσικό αέριο χρησιμεύει και για την κίνηση οχημάτων: το πρώτο αεριοκίνητο όχημα κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930! Σήμερα, μοντέρνοι κινητήρες φυσικού αερίου κινούν πάνω από 9 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο, εκπέμποντας 25% λιγότερους ρύπους από τους βενζινοκινητήρες. Για να μπορέσει όμως να διαδοθεί περισσότερο η αεριοκίνηση, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα, το έργο αυτό το υλοποιεί η ΔΕΠΑ.

 

Το φυσικό αέριο μας δίνει διοξείδιο του άνθρακα, τις φυσαλίδες των αναψυκτικών.

 

Print Friendly Version of this page

Το Φυσικό<br/> Αέριο στη ζωή μας
Μία πρωτοβουλία της Δ.ΕΠ.Α