Τρόποι αντιμετώπισης

Τρόποι αντιμετώπισης

Είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με φειδώ και να μην τη σπαταλάμε. Γιατί; Επειδή η ενέργεια είναι πολύτιμη. Επειδή οι ενεργειακές ανάγκες του κόσμου μας συνεχώς αυξάνονται. Επειδή όλες οι μορφές ενέργειας αφήνουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον.

Οικονομία στην ενέργεια σημαίνει να περιορίζεις την κατανάλωση όταν και όποτε μπορείς. Ο καθένας μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια με εύκολους και άμεσους τρόπους, όπως μόνωση των σπιτιών (με αποτέλεσμα μικρότερες ανάγκες θέρμανσης και κλιματισμού), επιλογή συσκευών με μεγάλη ενεργειακή αποδοτικότητα, προγραμματιζόμενους θερμοστάτες, ακόμη και με το να κάνει μικρότερης διάρκειας ντους για να μη ξοδεύει άσκοπα ζεστό νερό.

Οικονομία στην ενέργεια σημαίνει να περιορίζεις την κατανάλωση.

Αποδοτικότητα σημαίνει λιγότερη ενέργεια για την ίδια δουλειά, με άλλα λόγια μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον και μεγαλύτερη οικονομία για εμάς. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας βοηθά στη δημιουργία ηλεκτρικών συσκευών με υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα. Καθώς η ενέργεια ταξιδεύει από τον τόπο παραγωγής της προς το σπίτι σας, στο δρόμο χάνεται, δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι της. Όταν π.χ. ανοίγετε το διακόπτη της τηλεόρασης, ο ηλεκτρισμός έρχεται από μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η μονάδα αυτή μετατρέπει το καύσιμο σε ηλεκτρισμό. Αυτό το καύσιμο προέρχεται τις περισσότερες φορές από ένα ορυχείο ή μια γεώτρηση. Όσο περισσότερα είναι τα στάδια παραγωγής και μετατροπής του καυσίμου μέχρι να φτάσει σ’ εσάς, τόσο λιγότερο αποδοτικό είναι το καύσιμο. Έτσι, η ηλεκτρική ενέργεια, επειδή περνά από πολλά στάδια μέχρι να φτάσει στο σπίτι σας έχει αποδοτικότητα μόνο 40%.

Το ίδιο σημαντική είναι και η διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών, δηλαδή η επιλογή του σωστού είδους ενέργειας στον σωστό τόπο και στην κατάλληλη περίσταση. Αν, π.χ. αντικαθιστούσαμε το 25% της κατανάλωσης πετρελαίου με φυσικό αέριο, αυτό θα σήμαινε 500.000 τόνους αερίων του θερμοκηπίου λιγότερους το χρόνο. Το ίδιο θα συνέβαινε αν αποσύραμε από την κυκλοφορία 100.000 αυτοκίνητα κάθε χρόνο. Δεν είναι μια εντυπωσιακή διαφορά; Σκεφτείτε τώρα πόσο σημαντικό είναι να κάνετε εσείς αυτή τη διαφορά!

Print Friendly Version of this page

Τρόποι αντιμετώπισης
Μία πρωτοβουλία της Δ.ΕΠ.Α